מאת: יעל הלפמן כהן
"יער בריא עשוי מתערובת מוזרה של צמחים. דרוש מאמץ נרחב, דאגה רגישה ותצפית כדי להתחיל להבין למה הטבע תלוי במה שנראה אי־סדר כאוטי" אמר ויקטור שאוברגר, יערן ופילוסוף אוסטרי.
בטבע יש אלפי בתי גידול, מיליוני מינים שונים, ביליוני פרטים, וטריליוני מאפיינים המזוהים איתם. המגוון הביולוגי הוא עצום ! כאשר מערכות אקולוגיות מתפתחות הן נעשות יותר ויותר מגוונות. המגוון הוא לא רק חגיגה לעיניים הוא גם סוד החוסן של הטבע. ככל שהמגוון גדול יותר, כך החיים בטוחים יותר. בהקשר זה אמר דרווין שככל שצאצאיו של מין מסוים ייעשו מגוונים יותר במבנה, בטיב ובהרגלים, כך יהיו מסוגלים להיאחז ביתר קלות במקומות רבים ושונים ולהגדיל את אוכלוסיית אותו מין.
כאשר יש יותר מינים באותו תא שטח, המגוון מגביר את העמידות לשינויים. במלחמה העדינה בין המזיקים לצמחים, מזיק אחד יכול לחסל מין שלם ולהותיר שטח ללא חיים. כאשר יש יותר מינים באותו תא שטח, יש יותר סיכוי שחלק מהמינים ישרדו, ואז המערכת כולה תוכל להתאושש ביתר קלות. מזיקים רבים הינם ספציפיים לצמחים ואינם יכולים להתפשט באותה קלות בין צמחים במערכת אקולוגית מגוונת. גם במקרה של מזג אוויר קיצוני מערכת מגוונת חסינה יותר. למשל, בתקופת בצורת, מינים מסוימים הופכים לשכיחים יותר בעוד שאחרים נעשים נדירים. במהלך שנים רטובות, מערכת היחסים הזו מתחלפת. אבל המערכת האקולוגית עדיין מתפקדת ומספקת שירותים אקולוגיים, גם כשכמות המים בסביבה משתנה בצורה קיצונית.
מאמץ נרחב, רגישות ותצפית הובילו גם את מארג (התכנית הלאומית להערכת מצב הטבע) להבין מה מצב מגוון המינים בישראל. החודש פורסם דו"ח מצב הטבע 2023 המסכם עשור של ניטור המגוון הביולוגי היבשתי בישראל. הדו"ח מאפשר לזהות מגמות במערכות האקולוגיות ואיומים על המגוון הביולוגי, ואת השפעת פעילות האדם על צמחים ובעלי חיים.
החדשות הטובות הן עלייה באוכלוסיות של מספר מינים הנמצאים בסכנת הכחדה – יעלים, צבאים, צבועים וחוגלות. גם מספר קיני צב הים החום והירוק עלו. החלק המדאיג יותר הוא ירידה בשטחי בתי גידול יחודיים והמשך מגמת התפשטות של מינים פולשים. עוד נמצא שינוי בעונתיות של הפרפרים, וזוהי עדות להשפעות שינוי האקלים על הטבע בארץ. כעת גם ברור יותר היקף בע"ח הנמצאים בסכנת הכחדה בארץ. למשל נמצאה ירידה של 17% בפרטי העופות, שליש מהעופות המקננים בארץ בסכנת הכחדה. מעל 50% מהיונקים בארץ בסכנת הכחדה.
המגוון והחוסן של הטבע חיוניים לבריאות, לרווחה, לכלכלה ולאיכות החיים. אנו זקוקים ליערות לקיבוע הפחמן ויצור החמצן, אנו זקוקים למאביקים לקיום שפע המזון שאנו אוכלים, אנו זקוקים למיני צמחים כמקור לתרופות, ולשוניות אלמוגים ולמנגרובים שישמרו על קו החוף שלנו.
בהקשר של ביומימיקרי, מין שנכחד הוא מורה שאבד. כל מין הוא מודל לידע והשראה, נושא בחובו מגוון אסטרטגיות להתמודדות עם אתגרים שונים. המגוון לא מספק רק את שירותי החינם של הטבע, הוא מספק גם ידע והשראה לפתרון אתגרי האנושות.
דו"ח זה חשוב ביותר לקובעי מדיניות של ניהול שטחים פתוחים. "על רקע הלחצים העצומים על השטחים הפתוחים ולאור איומים רבים אחרים, ובהם משבר האקלים, קריטי שדו"ח זה והדו"חות הבאים אחריו יהוו בסיס לקבלת החלטות מבוססות ידע של משאבי הטבע" , אמרה פרופ' תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט.
ישראל, כמו כל מדינות העולם, צריכה לפעול למניעת המשך ההתדרדרות של המערכות האקולוגיות ולשימור מגוון המינים. המגוון הוא לא רק חגיגה לעיניים, הוא סוד החיים.
קישור לממצאי הדו"ח שפורסם.