מאת: יעל הלפמן כהן
לרגל התחלת המשחקים האולימפיים נספר על חדשנות בהשראת הטבע בעולם הספורט. אז הנה כמה פיתוחים טכנולוגיים שעוזרים למתוח עוד קצת את היכולות האנושיות, לחצות גבולות ולהגיע לשיאים חדשים.
הדוגמא המפורסמת ביותר היא בגד ים לשחיינים שפותח ע"י חברת ספידו, המחקה את עור הכריש. עור הכריש רק נראה חלק, אך למעשה ברמת הננו הוא מכוסה שיניים קטנטנות, בעלות מבנה דמוי מעוין, וביניהן חריצים. השיניים פזורות על עור הכריש במיקומים ובזוויות המשפיעים על מאפייני הזרימה, מפחיתים מערבולות ומקטינים את הגרר – הכוח המתנגד לתנועת הכריש. הודות לפני שטח אלו הכריש משקיע פחות אנרגיה בתנועה לעומת דג בגודל דומה עם עור חלק. באולימפיאדת סידני 2000 בלט בגד ים יוצא דופן בבריכת השחייה. שחיינים רבים לבשו בגד ים חדשני של חברת ספידו , Fastskin, המחקה את עור הכריש ומשלב שיניים קטנטנות. שחיינים שלבשו בגד ים זה זכו ליתרון שתורגם גם לביצועים. כ- 80% מהשחיינים שזכו במדליה לבשו את בגד הים הזה, ושיאי עולם רבים נשברו על ידי שחיינים שלבשו אותו. בהמשך פותחו דורות מתקדמים של בגדי ים דומים, עד שלבסוף נאסר השימוש בהם ב-2009 עקב היתרון הטכנולוגי שהם מספקים.
ומבריכת השחייה נעבור לים. גלישת גלים היא ספורט אולימפי חדש יחסית המשלב תנועה מתמדת בין אוויר למים. חליפת גלישה חמה ויבשה היא "החלום הרטוב" של גולשים רבים (חוץ מלתפוס את הגל המושלם), אך חליפות גלישה עשויות כיום מגומי קשיח, שלא תמיד מבודד מספיק ואף מסרבל את התנועה. מהנדסים ב-MIT חקרו בעלי חיים קטנים וזריזים, החיים בסביבות ארקטיות, ומבלים חלק מזמנים מתחת למים וחלק מזמנם ביבשה. לבונה וללוטרה למשל, אין שכבת שומן עבה לבידוד (כמו ללווייתנים), ועדיין הם שומרים על חום גופם ואפילו על יובש בזמן צלילה, וזאת ע"י לכידת בועות אוויר בפרוותם הצפופה. החוקרים פיתחו מודל מתמטי פשוט לתיאור אפקט לכידת האוויר בפרווה. באמצעות המודל אפשר לשלוט על אורך השערות, על המרווחים ביניהן ועל סידור השערות, ולתכנן טקסטורות למהירויות שונות ולמקסום האזורים היבשים. החוקרים יצרו משטח גומי דמוי פרווה, המחקה את יכולות הבידוד של פרוות הבונה, כבסיס לפיתוח חליפת גלישה.
ומבריכת השחייה נעבור למגרש הריצה. אחת התכונות שהופכות את הברדלס לחיה היבשתית המהירה ביותר היא תנועת רגליו. בעוד הטפרים אצל חתולים אחרים מתכנסים לתוך מעטפת עור בתוך הכפה, הטפרים של הברדלס חסרי יכולת תנועה. הברדלס רץ עם ציפורניו משוכות החוצה, תוקע אותן באדמה, וכך זוכה לאחיזה טובה בקרקע. בשנת 2008, חברת NIKE יישמה את העיקרון ופיתחה נעליים עם להבים קטנים, המספקים לרץ אחיזה טובה יותר בקרקע. אמנם אין תיעוד לכך שהיה כאן תהליך של למידה מהטבע, אך הפונקציה והמבנה דומים, והנעל שימשה בהצלחה אצנים אולימפיים.
נאחל המשך הצלחה לנבחרת הישראלית שלנו (אחרי שתי מדליות הערב !), בים וביבשה.
בסרטון: סיפור הפיתוח של חליפת הגלישה.