מאת: יעל הלפמן כהן
מצבים של גאות ושפל קיצוניים תמיד יצרו שינויים עוצמתיים בנוף ומשכו את תשומת הלב של העין האנושית, אבל כשהם מתרחשים במפגש בין נהר לאוקייאנוס, הם יוצרים מופע עוצמתי במיוחד.
התופעה נקראת נחשול גיאות ("Tidal bore") והיא נוצרת במעט מקומות בעולם. בזמן גיאות נוצר נחשול של מים (ולפעמים כמה נחשולים) שנעים במעלה הנהר, כנגד כיוון הזרם. מדובר על חומת מים בגובה של כמה מטרים הדוהרת במעלה הנהר, אך היא לא צונאמי.
התופעה המרהיבה מתרחשת במקומות בהם יש הפרש גדול בין גאות לשפל (בדרך כלל מעל לשישה מטרים) ורק היכן שיש מפגש בין ים לנהר כאשר הנהר רדוד ויש לו מוצא צר לים, ואילו שפך הנהר, מקום המפגש בין הנהר לים, רחב ושטוח. כאשר תנאים אלו מתקיימים נוצר נחשול גיאות. הגאות "עוברת" ממפרץ רחב לנהר צר, שהולך ונהיה צר כמשפך. צורת המשפך גורמת להגדלה פתאומית בגובה פני הים, וליצירת נחשול.
נחשולי גיאות הפכו לאטרקציות תיירותיות ברחבי העולם. נחשול הגיאות הגדול בעולם (9 מטרים) נמצא בסין, לאורך נהר צ'יאנטאנג. האתר מושך משקיפים הממתינים בביתני צפייה. את "שאגת" הגל המתקדם אפשר לשמוע שעות כשהוא מתקדם במעלה הנהר. התופעה גם מושכת גולשים שוחרי ריגוש המנסים לרכוב על הנחשול במעלה הנהר.
לצד העוצמה והיופי, התופעה יכולה להיות הרסנית ויש לה השפעה ישירה על האקולוגיה של שפך הנהר. הנחשול מערבל את המים באזור שפך הנהר, יכול לקרוע צמחיה או עצים משורשיהם ולגרום לסחף של משקעים. צבע הנהר המתמלא משקעים יכול להשתנות מכחול לחום. בעלי חיים עלולים להיפגע. מסיבה זו, אוכלי נבלות הם מראות נפוצים לאחר הנחשול. הם ניזונים מדגים, סרטנים ואפילו ציפורים שהוכרעו על ידי הגל.
הסכנה העיקרית היא לספינות שעלולות להיקלע לנחשול האימתי. ניהול ועיצוב תוואי נהרות היא התערבות אנושית שיכולה למתן או למנוע את התופעה (תעלות, סכרים, מערכות השקיה, חפירות), במקרים של סכנה לחיי אדם או פגיעה משמעותית לסביבה.
בסרטון, מפגש מרהיב ביופיו של שני נחשולים בנהר הצ'יאנטנג. שני נחשולים בשקיעה נפגשים ויוצרים מחול גיאומטרי בכוריאוגרפיה ייחודית ומפתיעה.
משני זרמים מתנגשים יכול לצאת גם משהו חדש יפה !
תמונת שער:
.Arnold Price, licensed for reuse under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 license